Etusivu

tiistai 24. toukokuuta 2016

Väriavaruudet

RGB:

RGB-värijärjestelmässä värit muodostetaan sekoittamalla punaista, vihreää ja sinistä valoa. RGB-lyhenne tulee englanninkielisistä värien nimistä Red (punainen), Green (vihreä) ja Blue (sininen). Kun valoja yhdistellään värijärjestelmässä, niin silloin voidaan puhua additiivisesta-värinmuodoksesta - mitä enemmän valoa, sitä vaaleampi lopputulos on.
Värijärjestelmää käytetään värien esittämiseen tietokoneen näytöissä, puhelimissa ja televisioissa. Punaisien, vihreiden ja sinisien värit muodostuvat näyttölaitteiden pikselit valonlähteiksi.

CMYK:

CMYK-värijärjestelmää käytetään pääasiassa painotuotteita varten tehtävissä kuvissa ja aineistossa. CMYK lyhenne tulee englanninkielisistä sanoista Cyan (syaani), Magenta (magenta), Yellow (keltainen) ja Key (avainväri eli musta). Värijärjestelmän perusvärit on valittu kuvien ja graafikoiden painamiseen soveltuviksi. Kun näitä CMYK-värejä käytetään painamiseen, puhutaan yleensä neliväripainosta. Kaikki neljä osaväriä painetaan paperille erikseen. Jotta värien voimakkuutta säädellään rasteripisteillä, joiden koko ja tiheys voivat vaikuttaa lopulliseen sävyyn. Periaatteessa on mahdollista rasteroinnin avulla saada aikaan neljästä perusväristä monta erilaista sävyä.

Jolloin voidaan puhua subtraktiivisesta-värinmuodoksesta, niin CMYK-värijärjestelmässä osavärit estävät osaa valosta heijastumasta silmään - mitä enemmän värejä on käytetty, sitä tummempi lopputulos on.
RGB ja CMYK erottuvat siten, että RGB:ssä tulee enemmän valoa niin lopputulos on vaaleampi ja CMYK:ssä kun enemmän värejä on käytetty niin lopputulos on tummempi.

HEX:

Heksadesimaalijärjestelmää käytetään usein väriarvojen merkitsemiseen tietotekniikassa ja ohjelmoinnissa siten, että kaksi ensimmäistä lukua ilmoittavat kuusinumeroisesta heksidesimaaliluvusta punaisen (R) määrän, kaksi seuraavaa vihreän (G) määrän ja kaksi viimeistä sinisen (B) määrän. Luku erotetaan yleensä tässä tapauksella laittamalla risuaitamerkki (#) luvun eteen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti